Суббота, 2024-11-30, 10:48 AM
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | | Регистрация | Вход
Курс валют
Gismeteo
Меню сайта
Календарь
«  Ноябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 33
Статистика

Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0
Партия Зеленых Украины город Луганск
Главная » 2012 » Ноябрь » 26 » По-зеленому /
9:05 PM
По-зеленому /

Якою має бути якісна питна вода

Проблеми гiгiєни водопостачання зачiпають iнтереси дуже великого кола людей. Ця особливiсть визначається, передусім, тiєю роллю, що вода відіграє як незаперечний чинник оптимального перебігу фізіологічних процесів в організмі людини. 

У середньому тiло людини на 65% складається з води. При цьому встановлено, що чим бiльш зрiлий органiзм, тим менше у ньому води.
Порiвняно невеликий дефiцит води в органiзмi може призвести до виникнення серйозних зрушень у стані здоров’я. Так, при втратi до 10% води вiдмiчаються рiзка слабкість, підвищена тривожнiсть, тремор кiнцiвок і цiлий ряд iнших патологiчних явищ. А втрата 20-22% води несумiсна з життям, насамперед тому, що процеси травлення, обмiну та синтезу речовин можуть відбуватися лише у водному середовищi.

У той же час, не зважаючи на винятково велику фiзiологiчну роль води, її витрати для задоволення питних потреб людини порiвняно незначні. Зокрема, в умовах помiрного клiмату, при вiдсутностi фiзичних навантажень людина втрачає, а отже, повинна споживати 1,5 л води на добу. 
Серед основних гігієнічних вимог, що пред’являються до питної води, слiд відзначити наступні: 
– Вода повинна мати бездоганні органолептичні та фізічні якості;
– Вода повинна мати оптимальний хімічний склад;
– Вода не повинна погіршувати біологічну цінність їжі;
– Вода не повинна бути твердою;
– Вода не повинна вміщувати радіоактивні та токсичні хімічні речовини (не більше ГДК та ГДР);
– Вода не повинна вміщувати патогенні мікроорганізми.

Якi ж захворювання можуть виникати внаслідок споживання недоброякiсної води? Серед них можна виділити:  
– Інфекційні хвороби бактеріальної природи (доведена можливiсть передачi через воду таких кишкових iнфекцiй, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерiя, паратифи, а також бруцельоз, лептоспiроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія);
– Вірусні захворювання (через воду можуть передаватися такі вiрусні захворювання, як вiрусний гепатит (A), поліомієліт, адено-, рео- та ентеровiруснi інфекції);
– Протозойні інфекції (до їх числа, в першу чергу, відносять балантадiоз та амебну дизентерію);
– Гельмінтози (вода – один з провідних факторiв у патогенезi виникнення таких гельмiнтозів, як аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямблiоз, анкiлостомідоз тощо);
– Захворювання, що зумовлені хімічним складом води. До цієї групи відносяться: 
1) захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу або, навпаки, низьку твердість (висока твердiсть води зумовлює виникнення так званих «кам’яних захворювань» (сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби), а також подагри, натомість вода з низькою твердiстю сприяє виникненню сердцево-судинних захворювань та розвитку остеопоротичних змiн у кiстковій системi); 
2) захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження (цiаноз, явища дихальної та серцевої недостатності, водно-нітратна метгемоглобінемія);
3) біогеохімічні ендемії (флюороз, карієс, молiбденовий артрит, борний ентерит) тощо.
Стандартизацiя якостi питної води є одним з найважливіших профiлактичних заходiв і має велику iсторiю. Критерiї безпеки води для здоров’я людей змiнювалися з розширенням медичних і бiологiчних знань. Вiдповiдно відбувалися зміни і в структурі гiгiєнiчних вимог до води. 

Нині для характеристики якостi питної води прийнято використовувати наступні показники:

Органолептичні показники:
Органолептичні
показники Стандарти
 Україна Міжнародний
Прозорiсть не менш, ніж 30 см (шрифт Снеллена) 
Запах до 2 балiв не викликає заперечень
Смак до 2 балiв не викликає заперечень
Колірність до 20° 5-50°
Мутнiсть до 1,5 мг/л до 2,0 мг/л

Бактеріологічні показники:
Бактеріологічні показники Стандарти
 Україна Міжнародний
Мiкробне число (число м/о, що міститься в 1 мл води) не бiльш, ніж 100 не нормується
Колi-iндекс (число бактерiй групи Е.соli в 1 л води) не бiльш, ніж 3 не бiльш, ніж 10-30
Колi-титр (кiлькiсть води, у якiй знаходиться 1 Е.соli) не менш, ніж 300 мл 

Хімічні речовини, що впливають на органолептичні властивості води:
Хімічні речовини Стандарти
 Україна Міжнародний
PH 6,0-9,0 
Твердість не більш, ніж 7 мгЧекв/л 2-10 мгЧекв/л
Щiльний осадок 1000 мг/л 300-1500 мг/л
Залізо (Fе) 0,3 мг/л 0,1-1,0 мг/л
Сульфати (SO4) 500 мг/л 200-400 мг/л
Хлориди (Cl) 350 мг/л 200-600 мг/л
Мідь (Cu) 1,0 мг/л 0,05-1,5 мг/л
Цинк (Zn) 5,0 мг/л 5,0-15,0 мг/л
Марганець (Мп) 0,1 мг/л 
Фосфати (PO4) 3,5 мг/л 

Токсичні хімічні речовини:
Токсичні хімічні речовини Стандарти
 Україна Міжнародний
Нітрати (NO3) не більш, ніж 10 мг/л не нормується
Нітрити (NO2) не більш, ніж 0,002 мг/л не нормується
Фтор (F) 0,7-1,5 мг/л 0,8-1,7 мг/л
Свинець (Pb) 0,03 мг/л 0,1 мг/л
Миш’як (As) 0,05 мг/л 0,05 мг/л
Ртуть (Hg) 0,005 мг/л 0,001 мг/л
Ціаніди (Cn) 0,1 мг/л 0,05 мг/л
Алюміній (Al) 0,1 мг/л 
Молібден (Mo) 3,5 мг/л 
Селен (Se) 0,001 мг/л 
Стронцій (Sr) 0,7 мг/л 
Берилій (Be) 0,0002 мг/л

Просмотров: 513 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Создать бесплатный сайт с uCozCopyright MyCorp © 2024