Якою має бути якісна питна водаПроблеми гiгiєни водопостачання зачiпають iнтереси дуже великого кола людей. Ця особливiсть визначається, передусім, тiєю роллю, що вода відіграє як незаперечний чинник оптимального перебігу фізіологічних процесів в організмі людини.
У середньому тiло людини на 65% складається з води. При цьому встановлено, що чим бiльш зрiлий органiзм, тим менше у ньому води. Порiвняно невеликий дефiцит води в органiзмi може призвести до виникнення серйозних зрушень у стані здоров’я. Так, при втратi до 10% води вiдмiчаються рiзка слабкість, підвищена тривожнiсть, тремор кiнцiвок і цiлий ряд iнших патологiчних явищ. А втрата 20-22% води несумiсна з життям, насамперед тому, що процеси травлення, обмiну та синтезу речовин можуть відбуватися лише у водному середовищi.
У той же час, не зважаючи на винятково велику фiзiологiчну роль води, її витрати для задоволення питних потреб людини порiвняно незначні. Зокрема, в умовах помiрного клiмату, при вiдсутностi фiзичних навантажень людина втрачає, а отже, повинна споживати 1,5 л води на добу. Серед основних гігієнічних вимог, що пред’являються до питної води, слiд відзначити наступні: – Вода повинна мати бездоганні органолептичні та фізічні якості; – Вода повинна мати оптимальний хімічний склад; – Вода не повинна погіршувати біологічну цінність їжі; – Вода не повинна бути твердою; – Вода не повинна вміщувати радіоактивні та токсичні хімічні речовини (не більше ГДК та ГДР); – Вода не повинна вміщувати патогенні мікроорганізми.
Якi ж захворювання можуть виникати внаслідок споживання недоброякiсної води? Серед них можна виділити: – Інфекційні хвороби бактеріальної природи (доведена можливiсть передачi через воду таких кишкових iнфекцiй, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерiя, паратифи, а також бруцельоз, лептоспiроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія); – Вірусні захворювання (через воду можуть передаватися такі вiрусні захворювання, як вiрусний гепатит (A), поліомієліт, адено-, рео- та ентеровiруснi інфекції); – Протозойні інфекції (до їх числа, в першу чергу, відносять балантадiоз та амебну дизентерію); – Гельмінтози (вода – один з провідних факторiв у патогенезi виникнення таких гельмiнтозів, як аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямблiоз, анкiлостомідоз тощо); – Захворювання, що зумовлені хімічним складом води. До цієї групи відносяться: 1) захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу або, навпаки, низьку твердість (висока твердiсть води зумовлює виникнення так званих «кам’яних захворювань» (сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби), а також подагри, натомість вода з низькою твердiстю сприяє виникненню сердцево-судинних захворювань та розвитку остеопоротичних змiн у кiстковій системi); 2) захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження (цiаноз, явища дихальної та серцевої недостатності, водно-нітратна метгемоглобінемія); 3) біогеохімічні ендемії (флюороз, карієс, молiбденовий артрит, борний ентерит) тощо. Стандартизацiя якостi питної води є одним з найважливіших профiлактичних заходiв і має велику iсторiю. Критерiї безпеки води для здоров’я людей змiнювалися з розширенням медичних і бiологiчних знань. Вiдповiдно відбувалися зміни і в структурі гiгiєнiчних вимог до води.
Нині для характеристики якостi питної води прийнято використовувати наступні показники:
Органолептичні показники: Органолептичні показники Стандарти Україна Міжнародний Прозорiсть не менш, ніж 30 см (шрифт Снеллена) Запах до 2 балiв не викликає заперечень Смак до 2 балiв не викликає заперечень Колірність до 20° 5-50° Мутнiсть до 1,5 мг/л до 2,0 мг/л
Бактеріологічні показники: Бактеріологічні показники Стандарти Україна Міжнародний Мiкробне число (число м/о, що міститься в 1 мл води) не бiльш, ніж 100 не нормується Колi-iндекс (число бактерiй групи Е.соli в 1 л води) не бiльш, ніж 3 не бiльш, ніж 10-30 Колi-титр (кiлькiсть води, у якiй знаходиться 1 Е.соli) не менш, ніж 300 мл
Хімічні речовини, що впливають на органолептичні властивості води: Хімічні речовини Стандарти Україна Міжнародний PH 6,0-9,0 Твердість не більш, ніж 7 мгЧекв/л 2-10 мгЧекв/л Щiльний осадок 1000 мг/л 300-1500 мг/л Залізо (Fе) 0,3 мг/л 0,1-1,0 мг/л Сульфати (SO4) 500 мг/л 200-400 мг/л Хлориди (Cl) 350 мг/л 200-600 мг/л Мідь (Cu) 1,0 мг/л 0,05-1,5 мг/л Цинк (Zn) 5,0 мг/л 5,0-15,0 мг/л Марганець (Мп) 0,1 мг/л Фосфати (PO4) 3,5 мг/л
Токсичні хімічні речовини: Токсичні хімічні речовини Стандарти Україна Міжнародний Нітрати (NO3) не більш, ніж 10 мг/л не нормується Нітрити (NO2) не більш, ніж 0,002 мг/л не нормується Фтор (F) 0,7-1,5 мг/л 0,8-1,7 мг/л Свинець (Pb) 0,03 мг/л 0,1 мг/л Миш’як (As) 0,05 мг/л 0,05 мг/л Ртуть (Hg) 0,005 мг/л 0,001 мг/л Ціаніди (Cn) 0,1 мг/л 0,05 мг/л Алюміній (Al) 0,1 мг/л Молібден (Mo) 3,5 мг/л Селен (Se) 0,001 мг/л Стронцій (Sr) 0,7 мг/л Берилій (Be) 0,0002 мг/л
|